Procena je da se u svetu svakog dana popije oko 2 milijarde šoljica kafe. Među njima je i jutrošnji espreso koji je vaš dan učinio prijatnijim. Najverovatnije je da će se kafa bilo gde u svetu pripremati od Arabike ili Robuste, ili od njihove mešavine, ali tradicionalno servirana kafa će izgledati drugačije u Srbiji, Brazilu ili Australiji.
Šta ove dve najzastupljenije vrste kafe imaju zajedničko i po čemu se razlikuju?
O drvetu kafe
Kafa je voće koja ima različite sorte. Komercijalno se uzgajaju samo Arabica i Robusta. Na padinama planina i na plantažama u ekvatorijalnim regionima, drvo kafe daje bobičaste plodove slične trešnjama. U svakoj bobici se ispod nekoliko zaštitnih slojeva kriju dva zrna koja voli ceo svet, zrna kafe. Godišnje se uzgaja do 10 miliona tona, koje se potom izvoze u skoro sve krajeve naše planete.
Koje su razlike?
Arabica i Robusta zahtevaju različite uslove za uzgoj, a razlikuju se i po obliku zrna, ukusu i čak sadržaju kofeina. Da biste se što bolje upoznali sa njima, pripremili smo vam preglednu tabelu. Informacije su generalno važeće za većinu kafe koja se danas uzgaja.
Arabica | Robusta | |
Karakteristike | uglavnom finijeg tela, slađeg i raznovrsnijeg ukusa, veće kiselosti | obično punijeg tela, zemljanog, veće gorčine, manje kiselosti |
Koriščenje | Filter kafa, espresso | posebno u espreso mešavinama, filter kafa |
Izgled | ravno i izduženo zrno sa zakrivljenim žlebom u sredini | okruglog i konveksnijeg zrna sa ravnim žlebom u sredini |
Svetska proizvodnja | – oko 75% – najveći proizvođač je Brazil | – oko 25% – najveći proizvođač je Vijetnam |
Prva žetva | 2-3 godine (u zavisnosti od uslova životne sredine) | 2-3 godine (u zavisnosti od uslova životne sredine) |
Kultivacija | – 600–2000 metara nadmorske visine – zahteva hladniju klimu (17-25 °C), bez temperaturnih fluktuacija – potrebna je veća vlažnost | – 200-600 metara nadmorske visine – u poređenju sa arabikom, uzgoj ne zahteva toliko nege – uspeva na višim temperaturama (20–30 °C), bolje podnosi značajne promene temperature |
Berba | – pre svega ručno branje – drvo kafe daje plodove tokom cele godine, tako da se na jednom grmu mogu istovremeno pojaviti nezreli i zreli plodovi – zahvaljujući ručnom branju, nezrela zrna se eliminišu u žetvi | – obično mašinska berba – postoji i veoma kvalitetan izbor Robuste, koja svojim profilom ukusa konkuriše čak i najkvalitetnijim Arabikama na tržištu |
Sadržaj kofeina(kofein štiti biljku od štetočina i nekih bolesti) | 1,2–1,5 % | 2,2–2,7% |
Koja je bolja?
U svetu ljubitelja kafe, Arabica je često hvaljena, a Robusta je, s druge strane, omalovažavana. Ali stvarnost nije tako jasna. Čak ni natpis „100% Arabica“ na ambalaži ne garantuje odličan ukus.
Na ukus kafe utiču i mnogi drugi aspekti – na primer, način prerade, prženja, njena svežina ili specifičan postupak pripreme napitka. Većina robuste na policama supermarketa nije visokog kvaliteta, ali situacija se menja poslednjih godina. Pojavljuje se veći izbor robusta kafe, visokog kvaliteta. Njeni uzgajivači imaju stroge zahteve kvaliteta i ako volite punije telo i veću gorčinu, uživaćete u tome.
dostava kafe u beogradu espresso kafa cena – post espresso kafa mlevena cena post espresso kafa u zrnu cena post espresso šoljice cena post moka pot cena post najbolje espresso kafe u zrnu kafenisanje online prodaja kafe save a tree save trees top 10 espresso kafa u zrnu čuvanje drveća šoljice za kafu cena post