Najveći Proizvođači Kafe

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, koji se konzumira u različitim oblicima i varijacijama. Kafa potiče od zrna kafe, koja rastu na biljkama kafe u tropskim i suptropskim regionima. Svaka zemlja ima svoj način uzgoja, berbe, prženja i pripreme kafe, što utiče na njen ukus, aromu i kvalitet. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od zemalja koje su najveći proizvođači kafe na svetu, kao i njihove karakteristike i zanimljivosti.

Ko su najveći proizvođači kafe ?

Brazil

brazil-najveći Proizvođači Kafe

Brazil je ubedljivo najveći proizvođač kafe na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 3,81 milijarde kilograma u 2023. godini1. Brazil je počeo da uzgaja kafu u 18. veku, kada su portugalski doseljenici doneli zrna iz Afrike. Od tada, Brazil je postao glavni izvoznik kafe, snabdevajući oko 35% svetske potražnje. Brazil proizvodi uglavnom arabiku, koja je blaža i aromatičnija vrsta kafe, ali i robustu, koja je jača i gorča. Brazilski regioni koji su najpoznatiji po proizvodnji kafe su Minas Gerais, Sao Paulo, Parana i Bahia. Brazilski način pripreme kafe je jednostavan i brz, uz korišćenje filtera i vrele vode.brasil

Vijetnam

Vijetnam je drugi najveći proizvođač kafe na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 1,74 milijarde kilograma u 2023. godini1. Vijetnam je počeo da uzgaja kafu u 19. veku, kada su francuski kolonisti doneli zrna iz Indonezije. Vijetnam je specijalizovan za proizvodnju robuste, koja čini oko 95% njegove ukupne proizvodnje. Robusta je otpornija na bolesti i štetočine, ali i jeftinija za proizvodnju. Vijetnam je takođe poznat po svojoj jedinstvenoj metodi prženja kafe, koja uključuje dodavanje kukuruznog sirupa, soje ili maslaca, što joj daje tamnu boju i slatkast ukus. Vijetnamski način pripreme kafe je korišćenje metalnog filtera koji se stavlja na šolju, u koji se sipa kafa i vrela voda. Kafa se zatim pije sama ili sa kondenzovanim mlekom.

farma kafe u Vietnamu
Farma kafe u Vijetnamu

Kolumbija

Kolumbija je treći najveći proizvođač kafe na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 858 miliona kilograma u 2023. godini1. Kolumbija je počela da uzgaja kafu u 18. veku, kada su misionari doneli zrna iz Venecuele. Kolumbija je poznata po proizvodnji arabike visokog kvaliteta, koja se uzgaja na visokim nadmorskim visinama i ima bogat i uravnotežen ukus. Kolumbija je takođe domaćin Nacionalne federacije uzgajivača kafe, koja je osnovana 1927. godine i koja predstavlja interese više od 500.000 malih proizvođača kafe. Kolumbijski način pripreme kafe je korišćenje prese za kafu, koja se sastoji od staklene posude i metalnog filtera, u koji se stavlja kafa i vrela voda. Kafa se zatim pritiska i pije bez dodataka.

Indonezija

indonezija

Indonezija je četvrti najveći proizvođači kafe na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 720 miliona kilograma u 2023. godini1. Indonezija je počela da uzgaja kafu u 17. veku, kada su holandski trgovci doneli zrna iz Jemena. Indonezija proizvodi različite vrste kafe, uključujući arabiku, robustu, liberiku i ekselsu. Indonezija je takođe poznata po svojoj specijalnoj vrsti kafe koja se zove kopi luwak, koja se dobija od zrna koja su pojeli i izlučili cibetke, male životinje koje žive u tropskim šumama. Kopi luwak je veoma skupa i smatra se delikatesom. Indonezijski način pripreme kafe je korišćenje lonca za kuvanje, u koji se stavlja kafa i voda i kuva se na laganoj vatri. Kafa se zatim sipa u šolju zajedno sa talogom i pije bez dodataka.

Etiopija

etiopija-najveci-proizvodjaci-kafe

Etiopija je peta najveći proizvođač kafe na svetu, sa poljoprivrednom proizvodnjom od 438 miliona kilograma u 2023. godini1. Etiopija je takođe zemlja porekla kafe, koja je otkrivena u 9. veku u regionu Kafa. Etiopija proizvodi uglavnom arabiku, koja ima različite arome i ukuse, u zavisnosti od regiona u kojem se uzgaja. Najpoznatiji regioni za proizvodnju kafe u Etiopiji su Sidamo, Harar i Jirgačefe. Etiopija je takođe poznata po svojoj tradicionalnoj ceremoniji pripreme kafe, koja uključuje prženje zrna na vatri, mlevenje kafe u avanu, kuvanje kafe u glinenom loncu zvanom džebena i služenje kafe u malim šoljicama zvanim sinija. Kafa se pije uz dodatak šećera, soli ili začina.

Ovo su samo neke od zemalja koje su najveći proizvođači kafe na svetu, ali postoje i mnoge druge koje doprinose globalnoj proizvodnji i potrošnji ovog omiljenog napitka. Ako ste ljubitelj kafe, možda biste želeli da probate različite vrste kafe iz različitih zemalja i uporedite njihove arome, ukuse i načine pripreme. Možda ćete otkriti neku novu kafu koja će postati vaša omiljena. A ako želite da naručite kafu iz bilo koje od ovih zemalja, posetite naš sajt narucikafu.rs i izaberite kafu koja vam se najviše sviđa. Mi ćemo vam je dostaviti na vašu adresu, brzo i lako. Uživajte u svojoj kafi!

Korpa
Scroll to Top